⭐ Cele mai bune aparate de aer conditionat

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
Aparate de aer condiționat - GHID și OFERTE

RECOMANDARI APARATE DE AER CONDITIONAT

Star-Light ACM-12FORS

12000 BTU, Clasa A++/A+, Inverter

VEZI OFERTA

Whirlpool SPIW 312L

12000 BTU, Clasa A++, 6Th Sense

VEZI OFERTA

Tipuri de aparate de aer condiționat

În funcție de domeniul de aplicare, toate aparatele de aer condiționat sunt împărțite în trei grupe:

  • Aparate de aer condiționat de acasă
  • Aparate de climatizare comerciale
  • Sisteme de ventilație și climatizare industrială.

Fiecare grup include aparate de aer condiționat de diferite tipuri.

1. Aparate de aer condiționat de uz casnic.

Sisteme split:

  • Sisteme separate de perete
  • Sisteme fixe multi-split de tip perete.

Monobloc:

  • Instalații de climatizare mobile
  • Climatizatoare pentru ferestre.

2. Aparate de climatizare comerciale

Sisteme split:

  • Aparate de climatizare cu aer condiționat
  • Sisteme de tip casetă
  • Plafoniere de aer condiționat
  • Coloniere
  • Sisteme split multiple cu toate tipurile de unități interioare

3. Sisteme industriale

  • Sisteme VRV și VRF cu mai multe zone
  • Răcitor de lichid – sisteme de ventilator
  • Centrale de aer condiționat
  • Acoperiș aer condiționat (pe acoperiș)
  • Dulapuri de aer condiționat
  • Aparate de aer condiționat de precizie.

Aici și în cele din urmă, sub numele de aparat de aer condiționat, vom înțelege un aparat de aer condiționat de uz casnic sau comercial, fără să ne referim la cele industriale.

Să cumperi un aparat de aer condiționat, astăzi, nu este o problemă!

Selectând un dispozitiv pentru acasă, trebuie să determini  capacitatea optimă de răcire. Este important să cunoști următorii parametri:

  • înălțimea plafoanelor
  • zona
  • nivelul de iluminare solară
  • numărul de persoane care trăiesc în casă.

Pentru a face acest lucru, trebuie să te familiarizezi,  cel puțin, cu gama de modele prezentate pe piața modernă. O listă a principalelor criterii prin care cumpărătorul va putea mai ușor să aleagă echipamente climatice de uz casnic, pentru nevoile proprii,  este următoarea:

  1. Caracteristici de design. Sistemul de aer condiționat, aerul condiționat de fereastră sau podea prezintă diferențe în ceea ce privește caracteristicile de proiectare și funcționare.
  2. Puterea, este una dintre cei mai importanți parametri ai aparatului de aer condiționat. Calculează parametrii necesari pentru zona din cameră. Dacă puterea nu este necorespunzătoare, dispozitivul pur și simplu nu își va îndeplini funcțiile în totalitate.
  3. Funcția de ventilație, nu numai că poate ajusta microclimatul în interiorul casei, dar și că îl curăță de praf, ceea ce este foarte important pentru persoanele care suferă de alergii și astmatici.
  4. Nivelul de zgomot. Aparatul de aer condiționat prea zgomotos are o mulțime de inconveniente, deci merită să te asiguri că nivelul de zgomot nu este mai mare de 30 dB.
  5. Modul economic. Aerul condiționat, care are capacitatea de a lucra într-un mod economic, va economisi până la 30% din costurile energiei electrice (în comparație cu modelele convenționale)

aer-conditionat

Aparate de aer condiționat monobloc, sisteme split și sisteme multi-split

Aparate de aer condiționat monobloc

Aparate de aer condiționat monobloc

În funcție de design,  toate aparatele de aer conditionat sunt împărțite în două tipuri: monobloc, constând dintr-un bloc și sistem split,  alcătuit din mai multe blocuri. Dacă un sistem divizat este alcătuit din trei sau mai multe unități, se numește un sistem multidimensionat:

Aparat de aer condiționat monobloc  – constă dintr-o singură unitate pentru ferestre, mobile și acoperișuri. În astfel de aparate de aer condiționat, toate elementele sunt adăpostite într-o singură carcasă, ceea ce simplifică proiectarea aparatului de aer condiționat și reduce costurile acestuia.

Sisteme separate  – compuse din două unități (perete, canal, casetă și alte tipuri de aparate de aer condiționat). Unitatea de climatizare de tip split,  este împărțită în două unități – exterioare și interioare, care sunt interconectate printr-un cablu electric și prin conducte de cupru, prin care circulă agentul de răcire. Datorită acestui design, cea mai zgomotoasă și mai voluminoasă parte a aparatului de aer condiționat, care conține și compresorul, este scoasă în exterior. Unitatea interioară poate fi amplasată în aproape orice locație convenabilă în apartament sau birou.

Toate sistemele split split moderne sunt dotate cu telecomandă cu ecran cu cristale lichide. Cu ajutorul ei, poți seta temperatura dorită la un grad, poți seta temporizatorul pentru a porni și opri automat aparatul de aer condiționat la un moment dat, poți ajustați direcția fluxului de aer și multe altele.

Un alt avantaj al sistemelor split este alegerea mare a diferitelor tipuri de unități interioare. Printre acestea se numără următoarele tipuri: instalație de climatizare pentru pereți, canale, plafoane, coloane și casete. În același timp, sistemele split de uz casnic,  sunt doar de tip perete, toate celelalte aparate de climatizare fiind semi-industriale.

Sistem multi-split. Acestea diferă prin faptul că unitatea exterioară este conectată, nu doar la una, ci la mai multe unități interne. De obicei sunt 2 până la 4-5 bucăți, fiecare unitate interioară fiind  controlată individual. În acest caz, unitățile interioare pot fi nu numai de puteri diferite (de obicei de la 2 la 5 kW), dar și de diferite tipuri. Această soluție de design îți permite să economisești spațiu pe pereții exteriori ai clădirii. De asemeni,  nu strică atât de mult aspectul exterior.

Astfel, contrar credintei populare, înlocuirea mai multor sisteme split, cu un sistem multi-split nu te avantajează la preț.  Costul echipamentului este aproximativ același, ca și costul de instalare, de 1,5 – 2 ori mai mare,  datorită comunicațiilor mai lungi. În plus, atunci când un sistem multi-split extern nu reușește să facă față, toate unitățile interioare nu mai funcționează. Prin urmare, sistemele multi-split sunt de obicei utilizate numai atunci când nu este posibil să se plaseze mai multe blocuri externe pe peretele exterior al clădirii.

Aparate de aer condiționat de perete

Aparate de aer condiționat de perete

Aparate de aer condiționat de perete

Cel mai comun și mai accesibil,  este aparatul de aer condiționat de perete. Uneori se mai numește și de uz casnic. Aparatul de climatizare pe perete poate fi instalat în orice cameră mică – birou, apartament, magazin. Puterea lor, care este cuprinsă între 2-7 kW,  permite răcirea de la 15 la 70 mp. Unitatea interioară a aparatelor de aer condiționat de uz casnic,  este instalată de obicei în partea superioară a peretelui, lângă fereastră, iar în afară – sub fereastră. Acest aranjament permite să reduci distanța dintre blocuri și lungimea comunicațiilor între unități, care de obicei nu depășesc 5-7 metri. Reține că aparatele de climatizare de perete de uz casnic, nu pot furniza aer proaspăt în cameră, acest lucru necesită un sistem de ventilație separat.

Aparate de aer condiționat- sisteme cu canal divizat

aparate de climatizare in tavan

Uneori, nu se numesc pe bună dreptate,  aparate de climatizare centrale, deoarece sunt instalate în spatele unui plafon suspendat, care ascunde complet unitatea interioară a aparatului de aer condiționat. Distribuția aerului răcit se realizează printr-un sistem de conducte izolante termic, care sunt de asemenea situate în spațiul inter-tavan. Datorită acestui design, aparatele de climatizare pot răci câteva încăperi simultan. Puterea tipică a instalațiilor de climatizare de tip canal,  este de 12-25 kW, ceea ce este suficient pentru a răci un birou mic, cabană sau apartament de 4-5 camere. O caracteristică a sistemelor cu canal divizat,  este posibilitatea de a furniza aer proaspăt în volumele necesare pentru ventilarea completă a camerelor cu aer condiționat.

Astfel, utilizarea unui aparat de climatizare cu un singur canal,  permite rezolvarea sarcinilor de ventilație și de aer condiționat ale întregului birou, apartament sau cabană. Este necesar doar să ai grijă la calculul corect al ventilatiei, la selectarea capacității de răcire și presiunea statică, precum și la instalarea sistemelor de încălzire electrică sau apă,  în timpul iernii.

Dezavantajul instalației de climatizare de canal, este dificultatea unui control separat al temperaturii în încăperi diferite. În aceste scopuri, este necesar să se instaleze ventile cu acționări electrice în conductele de aer și în toate încăperile unde este necesar controlul autonom al temperaturii – termostate. Dacă în toate încăperile se planifică menținerea aceleiași temperaturi, atunci acest dezavantaj nu este semnificativ.

Aparat de aer condiționat de tip casetă

Pentru a instala un aparat de aer condiționat de tip casetă, precum și pentru instalația de climatizare cu canal, este necesar un plafon fals. Cu toate acestea, spre deosebire de sistemele split cu canale, aparatele de aer condiționat de tip casetă, distribuie aerul răcit prin partea inferioară a unității. Principalul avantaj al aparatelor de climatizare casetă este invizibilitatea, deoarece numai grila decorativă este vizibilă. Un alt avantaj, este distribuția fluxului de aer în patru direcții, permițându-ți să utilizezi doar un aparat de aer condiționat tip casetă pentru răcirea unei camere mari.

Aparat de aer condiționat de podea sau de tavan

Dacă nu există un tavan suspendat în cameră, o alternativă a aparatelor de aer condiționat de tip casetă, poate fi aparatulde aer condiționat de podea sau de tavan. Aceste aparate de aer condiționat sunt caracterizate printr-o adâncime mică de 18-25 centimetri, sunt instalate, după cum sugerează și numele, fie în partea de jos a peretelui sau pe tavan. În acest caz, debitul de aer în primul caz este îndreptat în sus, în al doilea – orizontal de-a lungul tavanului. Acest design permite distribuirea uniformă a aerului răcit în cameră și evitarea fluxul direct către oameni. Există modele de aparate de climatizare de tavan, care distribuie aerul răcit în patru direcții deodată și puterea de curgere este reglată separat pentru fiecare direcție. Un astfel de aparat de aer condiționat poate fi folosit cu succes pentru a răci camere cu formă complexă, care nu au un tavan fals.

Aparat de aer condiționat mobil

Un aparat de aer condiționat mobil (denumit și  de podea) este singurul tip de aparat de aer condiționat pe care utilizatorul îl poate instala singur. Pentru a instala un astfel de aparat de aer condiționat, este suficient să scoți un furtun flexibil (conductă de aer) prin fereastră sau o fereastră ușor deschisă, prin care aerul fierbinte este eliminat din aparatul de aer condiționat. Având în vedere că furtunul aparatului de aer condiționat mobil are o lungime scurtă (aproximativ 1 metru), dispozitivul trebuie amplasat lângă fereastră,  când funcționează. Nu este recomandat să extinzi furtunul, deoarece acest lucru poate interfera cu starea termică a circuitului de refrigerare. Dezavantajele aparatelor de climatizare mobile, sunt zgomotul ridicat al compresorului, puterea limitată și prețul ridicat, comparabil cu costul unui sistem divizat.

În unele modele de aparate de aer condiționat  mobile există două conducte de aer: una prin care aerul din aparatul de climatizare intră, iar cea de-a doua, prin care aerul este îndepărtat. Acest lucru face posibilă răcirea condensatorului, fără utilizarea aerului din interiorul camerei. Dacă nu există conductă, prin care aerul de afară săpătrundă,  atunci aerul care este deviat printr-o conducta unică spre exterior este luat din cameră. Pentru a rezolva această problemă, a fost creat un aparat de aer condiționat mobil cu două conducte de aer, care are o eficiență de răcire mai mare.

Cu o putere mai mare de 3-4 kW, nu este recomandabil să răcești condensatorul, nici chiar prin două canale, deoarece debitul de aer devine prea mare. În astfel de modele, condensatorul este realizat sub forma unei unități separate cu un ventilator. Această unitate este agățată la fereastră și conectată la unitatea interioară, utilizând cuplaje rapide. Acest model se numește sistem mobil divizat, deoarece este compus din două unități – interioară și exterioară.

Unele modele moderne de aparate de aer condiționat mobile sunt dotate cu telecomandă. Ele pot avea, de asemenea, o funcție automată de eliminare a condensului. În timpul funcționării aparatului de aer condiționat, umiditatea se condensează pe schimbătorul de căldură, care se scurge într-un rezervor special. Fiind încălzită de către compresor, apa se evaporă și se îndepărtează împreună cu aerul cald spre exterior. Chiar și atunci când umiditatea este ridicată,  astfel de modele necesită un rezervor de apă care va fi umplut periodic. Având în vedere deficiențele instalațiilor de climatizare mobile, utilizarea acestora este recomandată numai în cazul în care nu există posibilitatea instalării unui sistem separat.

Aparate de aer condiționat pentru ferestre

Odată, a fost cel mai comun tip de aer condiționat, dar în prezent, datorită scăderii cererii, doar câțiva producători mai oferă modele similare. Pentru a instala un aparat de aer condiționatla  fereastră trebuie să faci o deschidere dreptunghiulară în panoul de fereastră. Aerul condiționat este instalat în așa fel încât, cea mai mare parte a acestuia să fie amplasată în afara încăperii. În această parte a corpului există grile de aerisire, prin care se îndepărtează aerul încălzit. În interior există doar o mică parte din monobloc, cu un panou frontal decorativ, prin care aerul răcit intră în cameră. Puterea tipică a aparatelor de aer condiționat de ferestre,  este cuprinsă între 1,5 și 6 kW. Cel mai simplu dintre ele poate răci doar aerul, iar cele mai scumpe au un mod de încălzire și o telecomandă.

Principalul dezavantaj al unui climatizor de ferestre,  este nivelul ridicat de zgomot creat de compresor, iar avantajele sunt  prețul scăzut și ușurința instalării. Popularitatea scăzută a aparatelor de climatizare de fereastră,  se explică prin faptul că, în timpul instalării, izolarea termică a camerei este încălcată (în timpul iernii aerul rece va pătrunde prin carcasa aparatului de aer condiționat).

Selectarea aparatului de aer condiționat

În apartamente și birouri mici, cele mai des folosite sunt sistemele de uz casnic de tip perete. Acesta este cel mai versatil și relativ ieftin tip de aparat de aer condiționat. Pentru cabane, birouri și apartamente cu o suprafață mai mare de 100 mp,  este logic să iei în considerare,  opțiunea de tip canal. Acesta este și cel mai popular. Aparatele de aer condiționat mobile, sunt de obicei achiziționate de chiriași sau de cei care nu sunt pregătiți pentru sezonul fierbinte. Pentru aparatele de aer condiționat pentru  suprafețe mari (spații comerciale, case de vacanță, complexe și birouri),  pot fi necesare sisteme semi-scindat. În acest caz, este mai bine să cauți ajutor  la profesioniști.

Funcții și caracteristici

Puterea consumată de aparatul de aer condiționat este uneori confundată cu capacitatea de răcire. În realitate, consumul de energie este de aproximativ trei ori mai mic decât capacitatea de răcire, adică un model de 2,5 kW consumă aproximativ 800 de wați, adică mai puțin decât un fier de călcat sau un fierbător de apă. Prin urmare, aparatele de climatizare de uz casnic, cu o capacitate de răcire de până la 4 kW,  pot fi conectate la o priză standard.

Eficiența energetică a aparatului de aer condiționat, coeficienții EER și COP

Eficiența energetică a aparatului de aer condiționat este determinată, de câte ori capacitatea sa de răcire este mai mare decât consumul de energie. Coeficientul egal cu raportul dintre acești doi parametri, se numește EER (Energy Efficiency Ratio). Un alt factor – COP (Coeficient de performanță) arată eficiența aparatului de aer condiționat în modul de încălzire,  și este egal cu raportul dintre puterea de încălzire și consumul de energie. Valoarea coeficientului EER al sistemelor interne split se situează, de obicei, în intervalul de la  2,5 la  3,5 , iar COP – de la  2,8 la  4,0. În modelele moderne de invertoare,  ERR și COP pot ajunge la 4,5-5,0. Poți observa că valoarea medie COP este mai mare decât EER. Acest lucru se

datorează faptului că, în timpul funcționării, compresorul încălzește și transferă excesul de căldură către Freon, astfel încât aparatele de climatizare produc mai multă căldură decât frig. Acest fapt este folosit uneori de producători, indicând în caracteristici doar coeficientul COP, pentru a confirma eficiența energetică ridicată a sistemelor lor divizate. Pentru a face ca acest lucru să fie mai ușor pentru cumpărători,  a fost introdusă scara de eficiență energetică, constând din șapte categorii, notate cu literele  A  pentru cel mai bun și până la  G  pentru cel mai slab. Aparatele de aer condiționat din clasa de eficiență energetică G, au COP < 2,4 și EER < 2,2, iar categoriile A – COP> 3,6 și EER> 3,2. Iată mai jos un tabel reprezentativ:

Coeficienți sezonieri SEER și SCOP

În condiții reale, eficiența energetică a aparatului de aer condiționat este de obicei mai mică. Astfel, consumatorii să pot evalua consumul real al aparatului de aer condiționa. Pentru a compara  acest parametru pe diferite modele, au fost introduși factori sezonieri SEER (eficiență energetică sezonieră) și  SCOP(coeficientul de performanță sezonier).  Pe baza coeficienților sezonieri, a fost adoptată  o nouă etichetă energetică europeană pentru aparatele de aer condiționat.

Probabil ai observat deja, că valorile coeficienților sezonieri SEER și SCOP sunt mai mari decât EER și COP tradiționali, deși ar trebui să fie invers. De fapt, coeficienții sezonieni au fost utilizați pentru prima oară în SUA, unde nu se folosește kW tradițional pentru capacitatea de răcire, ci BTU/oră. Prin urmare, pentru determinarea coeficienților sezonieri, cantitatea de frig sau de căldură este măsurată în BTU/h, în timp ce energia consumată este măsurată în curentul uzual. Deoarece 1 W ≈ 3,41 BTU/h, valorile coeficienților sezoniali au fost de aproximativ  3,4 ori mai mari decât valorile pe care le-am obține la măsurarea puterii de răcire în wați, așa cum se face în calculul EER și COP.

Capacitatea aparatului de aer condiționat în BTU

Iată cum se alege aparatul de aer condiționat în funcție de suprafața încăperii și înălțimea de 2,5 – 3 m:

  •   9000 BTU/h – 18-25 mp pentru locuințe și 14-22 mp pentru spații comerciale
  • 12000 BTU/h – 24-35 mp pentru locuințe și 24-35 mp pentru spații comerciale
  • 14000 BTU/h – 28-45 mp pentru locuințe și 28-45 mp pentru spații comerciale
  • 22000 BTU/h – 48-70 mp pentru locuințe și 40-60 mp pentru spații comerciale

Nivel de zgomot

Nivelul de zgomot este măsurat în decibeli (dB) – o unitate relativă care arată de câte ori un sunet este mai puternic decât celălalt. Pentru:

  • 0 dB, pragul de audibilitate este nul
  • 25-30 dB – nivelul este ca cel al unei șoapte, adică foarte redus
  • 35-45 dB – volumul unei conversații normale, adică nivel mediu
  • 50-70 dB – nivel de zgomot mare.

La majoritatea aparatelor de climatizare, nivelul de zgomot al unității interioare,  se situează în intervalul de 22-35 dB, iar ce al unității exterioare, în intervalul 38-54 dB. Se poate observa că zgomotul unității interioare nu depășește nivelul de zgomot al spațiului unui birou. Prin urmare, acordă atenție acestui parametru, dacă intenționezi să instalalezi aparatul de aer condiționat într-un dormitor, birou privat etc.

Pentru un confort garantat, este suficient să alegi aparatul de aer condiționat cu cel mai mic nivel de zgomot. Însă,  nu totul este atât de simplu: poate că un aparat de aer condiționat cu un nivel de zgomot de 24 dB în practică va funcționa mai tare decât un aparat de aer condiționat cu un nivel de 26 dB. Pot exista mai multe motive:

  • În primul rând , producătorii diferiți pot utiliza diferite metode de măsurare a zgomotului, ceea ce are un efect semnificativ asupra rezultatelor obținute.
  • În al doilea rând, aparatul de aer condiționat poate funcționa în mai multe moduri, iar fiecare mod are propriul nivel de zgomot. Problema este că în timpul verii, aparatul de aer condiționat care funcționează la viteză minimă, nu va putea să mențină o temperatură confortabilă și va crește automat viteza ventilatorului. În descrierea aparatului de aer condiționat, de regulă este indicat nivelul de zgomot pentru toate modurile de funcționare a ventilatorului sau cel puțin valorile pentru vitezele minime și maxime. Nivelul de zgomot tipic al unității interioare a unui aparat de climatizare premiumeste,  de 23-29-32 dB pentru un ventilator cu trei viteze, iar în broșura promoțională se poate da o singură valoare – 23 dB.
  • În al treilea, aparatele de climatizare pot fi o sursă de zgomot monoton, creat de fluxul de aer, dar și de alte sunete: crackling, whispering, burgling, clicuri. În mod obișnuit, aceste zgomote sunt auzibile numai în liniște totală, dar pot interfera cu somnul, ceea ce irită mult mai mult decât zgomotele monotone. Aceste sunete au o natură diferită. Spre exemplu, păcănitul apare atunci când părțile corpului din plastic sunt expandate și contractate datorită unei modificări a temperaturii,  Bulk și fizz provin de la freon,  atunci când  compresorul este pornit și oprit. În general, aparatele de aer condiționat produc un zgomot redus, deoarece nu sunt provocate schimbări bruște de temperatură asociate activării și opririi periodice a compresorului.

Zgomotul produs de unitatea exterioară poate provoca probleme. Cu ferestrele închise, zgomotul unității exterioare este aproape imperceptibil. Dar acest zgomot este în mod clar auzit de vecini, în cazul în care au toate geamurile deschise. Deși zgomotul unității exterioare în stare de funcționare nu depășește nivelurile permise pentru zonele rezidențiale, zgomotul poate interfera neplăcut cu locatarii, mai ales pe timp de noapte. Reține, că diferența dintre nivelurile de zgomot ale unităților exterioare a aparatelor de climatizare, depinde  de prețurile superioare sau inferioare. Unele sisteme Premium au o caracteristică  zgomot redus pentru unitatea exterioară.

Ventilație sau admisie de aer proaspăt

Există o concepție greșită că orice aparat de aer condiționat nu poate numai să răcească, ci  și să ventileze aerul din încăpere. Cu toate acestea, funcția de furnizare a aerului proaspăt,  poate fi realizată numai cu aparate de climatizare de tip  canal. Sistemele clasice cu pereți convenționali, pot răci sau încălzi aerul în interior, iar modul „ventilație”, este descris în instrucțiunile aparatului de aer condiționat, ceea ce  înseamnă ventilatorul din unitatea interioară funcționează în acest mod, fără a porni compresorul. Sistemele  de ventilație ale aparatelor de aer condiționat moderne, au o dimensiune relativ mică și sunt proporționale cu costul lor.

Funcțiile de baza ale aparatului de aer condiționat

Toate aparatele de aer condiționat moderne,  folosesc un control de la distanță cu infraroșu, cu un ecran LCD care permite un mod de operare, temperatura dorită, un cronometru programat pentru pornirea sau oprirea instalației de aer condiționat etc. De regulă, în ceea ce privește numărul de funcții, aparatele de climatizare din clasa economică nu diferă foarte mult de modelele din categoria de preț superioară. Pentru a furniza funcții suplimentare, nu este necesar să fie modificată sau  complicată construcția dispozitivului, ci trebuie doar să fie  reprogramat microcontroler-ul care controlează funcționarea aparatului de aer condiționat,  adăugând un buton pe telecomandă.

Modurile și funcțiile de bază ale aparatelor de aer condiționat sunt următoarele:

  • Răcire și  Încălzire. Sunt modurile de funcționare de bază ale aparatului de aer condiționat, utilizate pentru aer condiționat și pentru încălzirea spațiului.
  • Ventilație. Modul de operare, în care funcționează numai ventilatorul unității interioare, fără a porni compresorul. Folosit pentru distribuirea uniformă a aerului în întreaga cameră și poate fi utilizat, de exemplu, în timpul iernii, când aerul cald din sistemul de încălzire se ridică la tavan, iar  podeaua rămâne rece.
  • Modul automat. În acest mod, aparatul de aer condiționat controlează modul de operare (Răcire, Încălzire sau Ventilație) pentru a menține o temperatură confortabilă.
  • Dezumidificare. În modul de dezumidificare, aparatul de aer condiționat reduce umiditatea aerului. Prin urmare, în modul de dezumidificare, aparatul de aer conditionat funcționează în același mod ca și în modul de răcire, numai temperatura aerului din încăpere fiind redusă,  nu cu mai mult de 1 grad C.
  • Purificarea aerului. Pentru a curăța aerul,  sunt instalate unul sau mai multe filtre, în fața schimbătorului de căldură al unității interioare. Filtrul principal al dispozitivului,  este conceput pentru a curăța aerul de praf grosier. Acest filtru este o plasă obișnuită și nu protejează numai ocupanții locuinței, ci și interiorul aparatului de aer condiționat. Pentru a curăța acest filtru, este suficient să-l speli cu apă caldă. Filtrele suplimentare sunt concepute pentru a curăța aerul de mici particule de praf, fum, polen de plante. Sistemele split pot fi echipate cu diferite filtre fine, cum ar fi filtrul de  cărbune, care elimină mirosurile neplăcute, electrostatice, care restrânge particule mici și altele.
  • Setarea temperaturii. Pentru modurile de răcire și încălzire, este posibil să se controleze temperatura aerului cu o precizie de 1 grad C în intervalul de la 16-18  grade Cpână la 30 grade C. În mod tipic, senzorul de temperatură este instalat în unitatea interioară a aparatului de aer condiționat, dar unele modele au un senzor suplimentar încorporat în telecomandă (funcția „I Feel”). Anumite modele au, de asemenea, un termometru cu infraroșu la distanță,  încorporat în unitatea interioară, ceea ce face posibilă măsurarea temperaturii suprafețelor înconjurătoare (funcția „I See”).
  • Viteza ventilatorului. Ventilatorul interior se poate roti la viteze diferite, respectiv, modifică cantitatea de aer care trece prin blocul interior (acest parametru se numește capacitate de aer și este măsurat în mc/h). De obicei, ventilatorul are între 3 și 5 trepte de viteze fixe plus modul automat. În modul automat, viteza ventilatorului este aleasă pe baza temperaturii curente. Cu cât temperatura curentă diferă de temperatura setată, cu atât viteza ventilatorului este mai mare.
  • Direcția fluxului de aer. Direcția fluxului de aer generat de unitatea interioară,  poate fi reglată vertical prin intermediul plăcilor orizontale (jaluzele) cu poziții fixe 5-7. În modul de răcire, debitul este de obicei direcționat orizontal de-a lungul tavanului, astfel încât aerul rece să nu ajungă la oameni. În același mod de încălzire, debitul de aer este direcționat în jos, deoarece aerul cald este mai ușor decât aerul rece și se ridică în tavan. În plus, lamelele se pot mișca automat în sus și în jos, distribuind uniform fluxul de aer prin cameră. Unele modele de aparate de aer condiționat au jaluzele verticale automate, care reglează fluxul de aer în direcția orizontală. Dacă un astfel de aparat de aer condiționat este echipat cu un detector de prezență, acesta poate direcționa automat aerul rece către persoana respectivă.
  • Timer pentru pornire și oprire. Cu ajutorul unui temporizator de 24 de ore, poți seta ora pentru activarea și dezactivarea automată a aparatului de aer condiționat, de exemplu poți programa pornirea  aparatului de aer condiționat cu o oră înainte de a te întoarce de la serviciu.
  • Modul de noapte. După activarea acestui mod, aparatul de aer condiționat stabilește viteza minimă a ventilatorului (pentru a reduce zgomotul) și crește treptat (în modul de răcire) sau scade (în modul de încălzire) temperatura cu 2-3 grade timp de mai multe ore. Se crede că astfel de condiții de temperatură sunt optime pentru somn. După 7 ore, aparatul de aer condiționat se oprește.

Sisteme de protecție

Dacă funcțiile  aparatelor de aer condiționat sunt aceleași, atunci funcțiile de protecție împotriva utilizării incorecte sau a condițiilor externe nefavorabile, dimpotrivă, diferă semnificativ. Un sistem complet de monitorizare și control a aparatului de aer condiționat,  implică instalarea unui număr mare de senzori și dispozitive suplimentare în unitățile externe și interne, ceea ce mărește costul echipamentului cu 20-30%. În același timp, de exemplu, prezența unui întrerupător de joasă presiune, va duce la nefuncționalitate și, în consecință, nu va fi posibil să obții o amortizare rapidă a banilor investiți. Prin urmare, în sistemele de climatizare bugetare, sistemele de control și protecție sunt practic absente. Chiar și în primul grup, multe aparate de aer condiționat au doar o protecție parțială împotriva funcționării necorespunzătoare.

Sisteme de monitorizare și protecție de bază

  • Repornire. Această funcție permite ca aparatul de aer condiționat să repornească după o întrerupere a alimentării. Aparatul de aer condiționat va reporni în același mod în care a funcționat înainte de pana de curent. Această funcție simplă este implementată la nivelul microprogramelor și, prin urmare, este prezentă în aproape toate aparatele de climatizare.
  • Monitorizarea stării filtrelor. În cazul în care filtrele unităților din interior nu sunt curățate timp de câteva luni, vor acumula un strat de praf. Ca rezultat, funcționarea normală a sistemului de aerare va fi întreruptă, iar freonul lichid va inlocui gazul din compresor, ceea ce ar putea duce la blocarea compresorului. Acest lucru înseamnă că funcționarea bună a  unui aparat de aer condiționat, ține de calitatea filtrelor. Pentru a proteja împotriva acestor efecte, în aparatul de climatizare este construit un sistem de control al purității filtrului, iar dacă filtrele sunt murdare, indicatorul corespunzător se aprinde.
  • Controlul scurgerilor de Freon. În orice sistem separat, cantitatea de freon scade cu timpul datorită scurgerilor normalizate. Nu este periculos pentru oameni, deoarece freonul este un gaz inert, dar aerul condiționat fără realimentare poate supraviețui doar 2-3 ani.
  • Protecție la suprasarcină. O serie de defecte în sistemul de refrigerare pot fi determinate din curentul compresorului. Curentul redus indică faptul că,  compresorul funcționează fără sarcină și,  de aici, rezultă apariția freonului. De aceea, senzorul de curent al compresorului permite îmbunătățirea semnificativă a fiabilității aparatului de aer condiționat.
  • Decongelare automată. Atunci când temperatura aerului exterior este mai mică de + 5 grade C, unitatea exterioară a aparatului de aer condiționat poate fi acoperită cu un strat de gheață, ceea ce duce la deteriorarea transferului de căldură, și , uneori , chiar deteriorarea paletelor ventilatorului. Pentru a preveni acest lucru, sistemul de control al aerului condiționat monitorizează condițiile sale de muncă, iar în cazul în care există un risc de degivrare, sistemul include periodic dezghețarea.
  • Protecție la temperaturi scăzute . Includerea aparatului de aer condiționat ca sursă principală de încălzire, este puternic descurajată. Pentru a preveni deteriorarea, unele modele de aparate de aer condiționat sunt oprite automat dacă temperatura de afară a scăzut sub un anumit nivel (de obicei – 5-10 grade C).

Desigur, sistemele enumerate care protejează instalația aparatului de aer condiționat nu sunt limitate, ele fiind mult mai multe.

Concluzie

În concluzie, câteva recomandări practice:

  • Puterea aparatului de aer condiționat este determinată pe baza calculului și nu depinde de dorințele și preferințele utilizatorului. Încercarea de a economisi și de a cumpăra un aparat de aer condiționat cu o putere mai mică, poate fi justificată doar cu o abatere mică (10-15%) față de valoarea calculată.
  • Selectând aparatul de aer condiționat cu funcția de încălzire a aerului, te poți încălzi din toamnă până în  primăvară, economisind 65% din electricitate.
  • Instalația de climatizare de tip invertor,  economisește energia electrică, menține mai precis temperatura setată și zgomotul redus.
  • Dacă nu deține funcția de ventilare a aerului, este nevoie de un sistem de ventilație forțată pentru a crea condiții confortabile în cameră.
  • Toate aparatele de aer condiționat au funcții aproximativ identice, deci atunci când alegeți un aparat de aer condiționat, este mai bine să acorzi atenție siguranței sale și disponibilității sistemelor de protecție împotriva funcționării necorespunzătoare și condițiilor externe nefavorabile.
  • Dispozitivele moderne de climatizare de uz casnic, au un nivel suficient de redus de zgomot, în majoritatea cazurilor, astfel încât nu trebuie să acorzi atenție acestui parametru.
  • Limitarea temperaturii aerului exterior inerent la toate aparatele de climatizare necostisitoare,  nu joacă un rol important în mediul casnic, deoarece în modul de răcire aparatul de aer condiționat este utilizat numai dacă temperatura din afara ferestrei depășește 20 grade C. Dacă ai nevoie de o funcționare stabilă a aparatului de aer condiționat, este mai bine să alegi un model special adaptat condițiilor de iarnă.
Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Rating: 5.0/5. From 7 votes.
Please wait...
Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
Aparate de aer conditionat | TOP | Cel mai bun model